Camera lenzen

Het gebruik van de juiste camera lenzen is van groot belang in de wereld van de fotografie. De camera lenzen zijn verwisselbaar bij spiegelreflexcamera’s en bij systeemcamera’s. Er zijn diverse soorten lenzen, die elk geschikt zijn voor een bepaalde tak van de fotografie.

Prime en Zoom

Prime-objectieven hebben een vaste brandpuntafstand. Deze objectieven staan bekend om hun hoge lichtsterkte en hun ragscherpe beeldprestaties.
Zoom-objectieven bieden de mogelijkheid om in- en uit te zoomen. De brandpuntafstand staat dus niet vast. Een voordeel hiervan is de fotograaf niet constant van lens hoeft te wisselen.

Groothoek  tele en macro

Camera lenzen zijn er in verschillende soorten en maten. Een groothoek objectief beschikt over een kleine brandpuntafstand, waardoor er brede beelden ontstaan. Deze objectieven zijn uitermate geschikt voor landschaps- en omgevingsfoto’s.
Een tele-objectief dient om onderwerpen die zich ver van de fotograaf bevinden, dichterbij te halen. Deze objectieven kenmerken zicht door hun grote brandpuntafstand en zijn extreem geliefd onder natuur- en concertfotografen.
Met een macro-objectief is een onderwerp van heel dichtbij vast te leggen. Deze objectieven onderscheiden zich door hun beeldverhouding van 1:1 en hun lichtsterkte.

Nikon lenzen

Nikon heeft in de loop der jaren veel verschillende soorten objectieven geproduceerd en veel ervan zijn nog steeds compatibel met de huidige camera’s. Nikon lenzen worden aangeduid als zijnde ‘FX’ of ‘DX’ formaat.  De DX-formaat objectieven zijn geschikt voor Nikon’s DX-formaat digitale SLR camera’s. De FX-formaat objectieven kunnen zowel op de FX-formaat DSLR camera’s, als op de DX-formaat DSLR camera’s gebruikt worden. Bij gebruik op een DX camera, wordt de brandpuntafstand met 1,5 vermenigvuldigd.

Canon lenzen

Ook Canon heeft een groot aanbod aan camera lenzen in haar assortiment. De Canon lenzen die aangeduid zijn met ‘EF-M’ zijn speciaal gemaakt voor de EOS-M camera’s. Daarnaast bestaan er ook Canon lenzen die aangeduid worden met ‘EF’ of ‘EF-S’. De EF-S objectieven zijn te gebruiken op Canon EOS camera’s met een APS-C sensor. De EF-objectieven zijn te gebruiken op APS-C en FullFrame sensoren. Ook hierbij geldt een cropfactor van 1,5.